KOTLECIKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY Z WIELKANOCNYM SOSEM CHRZANOWYM
wstecz
KOTLETY
• 1 kg Kiełbasy Białej Regionalnej
• 2 jajka
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki bułki tartej
• 3 łyżki wiórków kokosowych
• 3 łyżki mąki pszennej
• majeranek
SOS CHRZANOWY
• 5 łyżek chrzanu
• 3 łyżki śmietany
• 1/3 szklanki bulionu warzywnego
• 3 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki masła
• pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
Kiełbasy obieramy z flaka i przekładamy do miski. Rozdrabniamy je na drobno.
Dodajemy jajka, sprasowany czosnek i majeranek.
Farsz wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy kotleciki.
Bułkę tartą mieszamy z mąką i wiórkami kokosowymi. Gotowe kotleciki optaczamy w mieszance.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej kotlety i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok 50 minut w temeraturze 180 stopni.
Kiedy kotlety się pieką, możemy przygotować sos chrzanowy.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Do zasmażki wlewamy bulion i gotujemy 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy śmietanę oraz chrzan. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy od razu na gorąco z sosem chrzanowym.
Smacznego!
wstecz